Åretsperenn 2018

Höstsilverax, Actaea simplex, åretsperenn 2018

– En finsmakarväxt för alla
Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilverax är en pärla bland växter,

Årets perenn 2018

Årets perenn 2018

många trädgårds-kreatörers älskling och Årets Perenn 2018. Höstsilverax lyckas kombinera en ståtlig och stark karaktär med både livfullhet och grace. Det här är en perenn som galant axlar rollen som solitär men som också är en ypperlig lagspelare i blandade planteringar. Där har höstsilverax dessutom en fantastisk förmåga att även förstärka skönheten hos sina lagkamrater.Höstsilverax, Actaea simplex, är grönbladig i sin ursprungliga form. Men när Perennagruppen nu valt växten till Årets Perenn 2018 är det de mörkbladiga sorterna de avser. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg förutom att de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn.Kraftfulla blad med struktur
Alla mörkbladiga sorter har mörkt purpurbruna blad, om än i skiftande nyanser. Bladverken växer kraftfullt och tätt och blir ungefär halvmeterhöga under sommaren. Bladen är dubbelt parbladiga och har markerade nerver som ger bladytan en spännande struktur.

Under september skjuter höga, relativt tunna men stadiga stjälkar upp från bladverket. I topparna utvecklas långa blomax med pärlformade blomknoppar. De slår ut som skira blommor i vitt eller rosa vars fina doft sprids i omgivningen. Doften brukar liknas vid den av smultron eller smultronschersmin. Plantorna blommar tills frosten kommer, sedan står blomställningarna kvar som fina vintersiluetter.

Vackert sällskap
I sol till halvskugga är höstsilverax mycket vacker tillsammans med alla ljuvliga höstanemoner. De blommar i toner av vitt, rosa eller violett. Fint rosablommande sällskap är även sköldpaddsört, Chelone obliqua, många olika sorter av temynta, Monarda, och fackelblomster, Lythrum salicaria, till exempel sorterna ’Blush’ och ’Robert’.

Bland astrarna finns många som passar fint. Bra sorter är bland annat oktoberaster, Aster novi-belgii ’Early Blue’ som börjar blomma redan i juli med blåvioletta blommor och ’Jenny’ som kommer igång i september med blommor i rödviolett. Storbladig aster, Aster macrophyllus ’Twilight’ är ett annat utmärkt alternativ. Den får många små blåvioletta blommor från augusti och framåt, breder ut sig och bildar mattor.

Fjäderaster, Kalimeris incisa, blommar länge och rikligt med ganska små, prästkragelika blommor. ’Blue Star’ är en mycket bra sort med ljusvioletta blommor. Vackra och mycket odlingsvärda nävor för det här sammanhanget är rosablommande Geranium wallichianum ’Pink Penny’, parnäva på svenska, och Geranium ROZANNE, trädgårdsnäva med blåvioletta blommor.
Bild, text & källa: Perennagruppen www.perennagruppen.com och perenner.se